Mijn keuze voor een haarwerk

Sinds kort draag ik zelf een haarwerk, het was een moeilijke beslissing, en daarom wil ik hier graag wat meer vertellen over haarwerken. Toen ik 25 was, begon mijn haar uit te vallen. Eerst met kleine plukjes, maar snel daarna kreeg ik verschillende, kale plekken op mijn hoofd. Daarom ging ik naar de huisarts, en deze verwees me door naar de dermatoloog, die uiteindelijk de diagnose stelde: alopecia totalis. Dit is een vorm van alopecia areata, waarbij vooral het haar van de hoofdhuid uitvalt. Binnen een half jaar na de eerste symptomen, verliezen de meeste patiënten al hun hoofdhaar. De oorzaken zijn tot nu toe niet bekend, wel denkt men dat het een auto-immuunaandoening is. En inderdaad, was ook ik, na een half jaar al mijn hoofdhaar kwijt. Mijn haar was altijd erg belangrijk voor me, en ik voelde me niet meer compleet en niet meer vrouwelijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een haarwerk met echt haar, omdat je dit zelf nog kunt stijlen, en zodoende wat meer variatie kunt aanbrengen in je kapsel. 

Confectie of maatwerk haarwerken?

Een confectie haarwerk, is een machinaal gemaakt haarwerk. Er zijn veel modellen mogelijk. Belangrijk is dat het haarwerk goed past. Is dat niet het geval, dan moet het op maat gemaakt kunnen worden. Daarnaast moet het mogelijk zijn, om het eventueel speciaal voor jou, in model te knippen. Voordeel is, dat het relatief goedkoop is en dat er geen lange levertijd op zit. Een maatwerk haarwerk, is exact op de vorm van jouw hoofd gemaakt, en is vrijwel altijd met de hand geknoopt. De wachttijden zijn langer, omdat dit bijna altijd in het buitenland wordt gedaan. De mal van jouw hoofd wordt naar de fabriek gestuurd, samen met een lijstje van je persoonlijke wensen, die je vooraf, in een inleidend gesprek, besproken hebt.   

Een haarwerk van synthetisch materiaal of van echt haar?

De keuze tussen deze twee haarwerken, is een persoonlijke afweging. Echt haar oogt wat natuurlijker, maar vergt meer onderhoud en verzorging. Dit hoeft geen probleem te zijn, als je graag met je haar bezig bent, en het niet erg vindt om het steeds opnieuw in model te brengen, door het te bijvoorbeeld te föhnen of te bewerken met de stijltang. Synthetisch haar geeft minder onderhoud, het blijft zijn model houden, ook na het wassen. Wel is het aan te raden het haarwerk af te zetten wanneer je gaat slapen, want wrijving is voor dit haarwerk niet goed. Aan te bevelen is, dat je kiest voor een gecertificeerde haarwerker als Limburg Hair die aangesloten is bij: ANKO of SEMH.


Delen